SÖKSök

Registerforskning 2021

Webbinarserien Registerforskning 2021 ersatte i år den årliga konferens som Vetenskapsrådet (VR) står som värd för. Den 13 oktober var det Biobank Sveriges tur att bjuda på ett matnyttigt och aktuellt program.

Eftermiddagen inleddes med en presentation om det stöd och service som Biobank Sverige erbjuder, som att hitta provsamlingar och få tillgång till befintliga biobanksprov eller att starta en ny provsamling. 100 intresserade deltagare fick under tre timmar sedan ta del av ett smörgåsbord och föredrag i skärningspunkten mellan register och biobanksprov.

Ingvar Bergdahl, projektledare för kohortarbetsgruppen och Johan Sundström från cohorts.se presenterade vad man bör tänka på när man använder kohorter, samt olika sätt att identifiera lämpliga kohorter som BBMRI-ERIC-katalogen eller cohorts.se. Den senare innehåller nu 42 kohorter.

Tove Fall från Uppsala universitet berättade om det världsunika forskningsprojektet SCAPIS och hur uppbyggnaden av delprojektet att genomföra genetikanalyser har involverat nära samverkan med biobankerna. Hon tog oss med på vindlande steg från utplock av biobanksprov, DNA-extraktion, genotypning, bioinformatik och kvalitetskontroller.

Hanna Fransson, produktägare av det nationella biobanksregistret (NBR) beskrev arbetet med regionernas gemensamma register över bevarade biobanksprov där information om prov från olika regioner ska göras sökbara på ett enhetligt sätt. Övergripande syften är att underlätta att följa biobankslagen, öka användandet av prov och samtidigt förenkla arbetet för verksamheterna. Hanna visade en demo av det driftsatta systemet som genomgår en snabb vidareutveckling med täta leveranser av nya funktioner.

Dagen avslutades med att Elisabeth Norén, nationell projektkoordinator för biobanksstrategi, presenterade hur Biobank Sverige har bidragit till bevarande av biobanksprov relaterade till covid-19, via de extra medel som avsattes av VR. Via den framtagna covid19-portalen kan forskare nu söka fram provsamlingar med olika provtyper som kan göras tillgängliga för kommande forskningsprojekt.