På flera platser runtom i Sverige erbjuds operativt och regulatoriskt stöd inom biobankning för dig som forskar.
I vår tjänstekarta kan du hitta kontaktuppgifter och var i landet respektive stödfunktion finns.
Regulatoriskt stöd
Innefattar bland annat rådgivning gällande ansökningar i samband med att en forskningsstudie planeras, hjälp med biobanksansökan, utformning av patientinformation eller biobanksdelarna i etikansökan och Material Transfer Agreements (MTA).
Operativt stöd
Omfattar praktisk hantering kring provinsamling, provhantering, planering och införande av studier samt förvaring, utplock av prov och IT-support för provsamlingar.
Alla landsting/regioner har en biobankssamordnare som kan hjälpa dig med biobanksansökan, avtal, studieplanering, utformning av patientinformation eller biobanksdelar i etikansökan samt ge praktiskt stöd kring provinsamling.
I varje sjukvårdsregion finns ett Regionalt biobankscentrum som kan hjälpa dig med frågor om biobankslagen, biobanks|ansökningar och biobanksavtal enligt multicenterprincipen. RBC ansvarar även för Biobank Sveriges gemensamma dokumentation och webbplats.
Finns lokaliserade vid de universitetssjukhus/universitet som erbjuder utökad biobanksservice. De kan ge dig stöd vid planering och uppstart av studier om du vill samla prov enligt sjukvårdsintegrerad biobankning på flera platser.
Vid universitetssjukhus/universitet finns extra resurser för dig som forskare vid planering och utförande av studier som omfattar biobanksprov. De kan t.ex erbjuda omhändertagande av värdefulla provsamlingar,kvalitetskontrollerad förvaring samt elektronisk dokumentation
Erbjuder juridisk vägledning för forskare och provsamlingsansvariga i komplexa etiska och juridiska frågor som kan uppstå vid forskning på humana biobanksprov.
På biobanksverige.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på bästa möjliga sätt. Du kan välja om du vill acceptera cookies eller ej.Jag accepterarJag avstårIntegritetspolicy