![Dekorativ bild som visar händer som pekar mot en öppen laptop-skärm.](https://biobanksverige.se/wp-content/uploads/2021/04/john-schnobrich-flpc9-vocj4-unsplash-scaled-1-600x400.jpg)
Samverkan i fokus under Sveriges digitala life science konferens
Den 30 januari bjöd Region Skåne och Regeringens Life science-kontor gemensamt in till den digitala konferensen Tillsammans för en ledande life science – nation, vi har summerat konferensen från ett biobanksperspektiv.
Inte helt överraskande fanns en röd tråd genom hela konferensen kring vikten av samverkan, så väl mellan regioner som mellan branscher och nationer. Samtidigt uppmärksammades också en problematik kring ”life science” som lätt blir semantiskt och lite diffust snarare än konkret.
En gemensam acceleration och konkret action var något som efterfrågades från flera håll och där viljan finns redan idag. Risken är annars att Sverige blir omsprunget, där det konstaterades att utvecklingen inom life science går snabbt och det som tidigare sågs som framtiden är vår verklighet idag.
Liknande utmaningar
Mycket av den problematik som nämndes är gemensam för flera aktörer, inte minst regioner. Det handlar dels om juridiska hinder, dels brist på samsyn av lagtolkningar eller också en spretighet i vad som ska prioriteras. Life science-strategin uppmärksammades här som ett väldigt viktigt grunddokument som redan i sin första version från 2019 hade möjliggjort ett gemensamt ramverk att förhålla sig till när det gäller dialog och samverkan.
Biobank Sverige ett bra exempel på fungerande samverkan
Helene Spjuth, sammankallande FoU direktörsnätverkets Samordningsgrupp för Hälsodata och Sonja Eaker, ordförande för Biobank Sveriges beredningsgrupp, berättade under session 3 om Hantering av hälsodata ur regionernas perspektiv. Sonja belyste då bland annat arbetet som görs inom ramen för Biobank Sverige för att sänka trösklarna kring forskning på prov.
En av utgångspunkterna är den nationella samverkan som finns mellan regioner, universitet med medicinsk fakultet, näringsliv och patientrepresentanter och som infrastrukturen Biobank Sverige vilar på. En annan utgångspunkt är uppdragen från regioner och universiteten gällande bland annat en samordnad ingång för biobanksfrågor.
Exempel på detta arbete är bland annat en gemensam webbplats (biobanksverige.se), gemensamma dokument och en nationellt samordnad service oavsett vilken region man vänder sig till. Ett annat exempel är regionernas beslut om en nationellt gemensam och koordinerad implementering av biobankslagen.
Dessutom nämnde Sonja även implementeringen av sjukvårdsintegrerad biobankning (SIB). SIB är en modell som möjliggör insamling av prov för forskning inom vårdens ordinarie rutiner där det annars ofta finns en problematik kring vårdproduktion kontra forskning, men genom SIB-modellen finns möjligheten att kombinera nytta för vård och forskning samtidigt som strukturen anpassas till den lokala verksamhetens förutsättningar.
Samverkan en nödvändighet för Sverige
Även om flera talare nämnde Sverige som en stark life science-nation och målet i den nationella strategin är att vara ”excellenta”, konstaterades från flera håll att Sverige är ett litet land. Detta gör det i praktiken svårt att konkurrera med exempelvis USA eller Storbritannien, oavsett om det gäller datadelning, prov eller annat patientunderlag.
Tätare samverkan inom Norden vore önskvärt för att konkurrera på lika villkor samtidigt som samarbeten med exempelvis USA, Singapore och andra länder är viktigt för att vi i Sverige ska kunna hävda oss internationellt, inte minst när det gäller kliniska prövningar. Pontus Holm, koordinator för Life science-programkontor Region Stockholm, summerade situationen väl:
”Vi är väldigt starka inom Life science men vi behöver kraftsamla där vi är bra […] Norden är i ett europeiskt perspektiv väldigt bra men ändå små jämfört med amerikanska hubbar och London så vi har många saker att vinna genom starkare samarbete inom Norden.”
Inom biobankssfären har Biobank Sverige sedan tidigare försökt etablera en tätare samverkan inom Norden, inte minst genom skapandet av konferensen Nordic Biobank Conference (NBC) som arrangeras av de nordiska länderna gemensamt och ifjol genomfördes för andra året i rad. Fortsatt dialog med våra grannländer är avgörande inom de flesta områden idag och biobankning är inget undantag.
Tänk Europa snarare än Sverige
Eftersom en europeisk life science-strategi håller på att tas fram inom EU lyftes flera önskemål om att Sverige tillsammans med de andra nordiska länderna borde samverka och försöka påverka detta på ett mer samordnat sätt. Att kraftsamla gemensamt är vägen framåt och som en av talarna uttryckte det:
Framtiden för life science kan inte skapas av en ensam aktör eller regering utan genom samverkan.