Nyheter

FRÅN BIOBANK SVERIGE, MARS 2022. #31

SBR - ny ingång för forskare

Med hjälp av en nyskapad applikation ska forskare få en separat ingång till Svenska biobanksregistret (SBR) för att lättare kunna hitta biobanksprov som kan vara tillgängliga för forskning.

» Läs mer
SBR prov

"Enkelheten för att kunna ansluta är en av våra allra största drivkrafter"

Biobank Sverige har intervjuat Ulrica Lindberg som är projektledare för införandeprojektet av SBR och som berättar om arbetet med projektet och planen framåt.

» Läs mer
Biobank-Cohort-Forum

Nytt webbinarium nu på fredag!

Fredag den 25 mars är det dags för del två av webbinarserien Biobank Cohort Forum. Möt Dr. Isabel Fortier som berättar om Maelstrom och vad man bör tänka på vid harmonisering av forskningsdata.

» Läs mer och registrera dig

Ny digital broschyr synliggör svenska kohorter

Biobank Sverige har i dialog med 15 medicinska forskningsprojekt sammanställt dessa i en digital broschyr. Här finns möjlighet att på ett enkelt sätt både hitta nya samarbeten och biobanksprov användbara för just ditt forskningsprojekt.

» Läs mer
Digital broschyr kohorter

Flera fördelar med Sjukvårdsintegrerad biobankning (SIB)

Nu kan du läsa rapporten om införandet av SIB i Sverige. Några viktiga fördelar med SIB är att prov för forskning kan hanteras i vårdens befintliga arbetssätt, att forskningsprov får en hög och jämförbar kvalitet samt att fler patienter kan inkluderas i studier, oavsett var i landet de bor.

» Läs mer
SIB-rapporten
läkemedelsprövningar

Biobanksansökan påverkas av nytt regelverk för kliniska prövningar av läkemedel

Enligt det nya regelverket (EU 536/2014) ska ansökan om klinisk läkemedelsprövning skickas in via EU-portalen CTIS. Omfattar din kliniska studie biobanksprov och du väljer att ansöka enligt det nya regelverket gäller därför en ny process för biobanksansökan.

» Läs mer

Kostnadsfria e-utbildningar - för dig som vill öka dina kunskaper om biobanker

Biobank Sverige har sedan tidigare tillsammans med Läkemedelsakademin, LiF och Ascro utvecklat två e-utbildningar kring biobankslagen respektive biobanksansökan. Snart kommer också en tredje utbildning för dig som ska ansöka om biobanksprov enligt det nya regelverket för kliniska läkemedelsprövningar (EU 536/2014).

» Till e-utbildning om biobankslagen
» Till e-utbildning snabbguide biobanksansökan
Bild_mailpoet_register now

Anmäl dig till Nordic Biobank Conference 2022 !

Nu är det hög tid att anmäla dig till det första nordiska biobanksmötet, Nordic Biobank Conference 2022. Missa inte möjligheten att utbyta kunskaper och inleda samarbeten med nordiska kollegor. Keynote speakers på konferensen är professor Hilda Holm, deCODe genetics och professor Arno Palotie, FinnGen.

Konferensen arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 6-8 september. Anmäl dig senast 20 maj för rabatterat pris!

» Läs mer om programmet och anmäl dig på konferensens webbsida nbc.biobanksverige.se
The Nordic Biobank Conference 2022 is jointly organized by the Nordic countries, including Denmark, Finland, Iceland, Norway, and Sweden. The conference is hosted by Biobank Sweden with local project organization by Biobank Väst in Gothenburg.

Notiser

Nyheter dokument

• Nya blanketter för tillgång till prov i klinisk prövning. Blanketterna ska användas vid ansökan enligt den nya processen för kliniska prövningar som ska gå genom EU-portalen, CTIS. Det rör sig om både externa och interna dokument och innefattar:
- T1, T1a (grundansökan)
- T1b, T1c (avtal)
- Ti1, Ti3, Ti4, Ti5, Ty3 (anvisning, handledning, instruktion)
- Ty1, Ty2a, Ty2b, Ty4 (yttrande)
- Ty5 (försättsblad).
• L1a och L1b har uppdaterats och anpassats för att kunna användas i den nya processen för tillgång till prov i kliniska prövningar.
• K1a har uppdaterats med förtydligande gällande dispositionsrätt.

» Alla dokument finns samlade här
Vid frågor kontakta:
info@biobanksverige.se

Ansvarig utgivare:
Sonja Eaker, Ordförande beredningsgruppen för Biobank Sverige (info@biobanksverige.se)
BiobankSverige-vit
linkedin twitter 
Email Marketing Powered by MailPoet