Nytt projekt kring sjukvårdsintegrerad biobankning ska stärka svensk forskning
Biobank Sverige har säkrat en ny projektfinansiering via Swelife för att kunna fortsätta utveckla den framgångsrika modellen sjukvårdsintegrerad biobankning (SIB). Projektet sträcker sig till 2026 och syftar till en ökad effektivisering som ska främja medicinsk forskning och samtidigt bidra till jämlik vård och hälsa i Sverige.
Sjukvårdsintegrerad biobankning eller ”SIB” är en nationell modell för att kunna samla in, hantera och bevara prov för forskning via vårdens befintliga rutiner för provtagning. Modellen etablerades nationellt via ett tidigare projekt som finansierats av Swelife och började införas på flera sjukhus i Sverige under 2015 med stöd av regionerna och Biobank Sverige.
Fördelen med sjukvårdsintegrerad biobankning är bland annat snabbare processer för forskare och tidsbesparingar för personal som ska hantera prov för forskningsstudier. En ytterligare vinst är att en högre och mer likvärdig provkvalité kan uppnås genom ett standardiserat arbetssätt. Modellen är unik för Sverige och utgör en viktig pusselbit för att realisera morgondagens forskning som ofta kräver stora provmängder och jämförbara prov från biobankerna.
I oktober kom det glädjande beskedet att ett nytt projekt kring sjukvårdsintegrerad biobankning kommer att finansieras med stöd av anslag från det strategiska innovationsprogrammet Swelife. Totalt rör det sig om drygt 10 miljoner kronor, något som innebär nya möjligheter att ytterligare effektivisera den nationella modellen till förmån för medicinsk forskning.
Sjukvårdsintegrerad biobankning 2.0
Trots att SIB-modellen redan används av nationella studier som SCAPIS och COPE innebär det nya Swelife-projektet en möjlighet till ytterligare förbättringar och en fortsatt utveckling av sjukvårdsintegrerad biobankning som koncept. Bland annat är målsättningen att kunna göra vissa anpassningar av den nationella modellen gällande insamling och utplock av blod- och vätskeprov för forskning.
– Det känns oerhört inspirerande att kunna utveckla modellen för sjukvårdsintegrerad biobankning. Vi har lyssnat på forskarna men också själva identifierat förbättringsområden som nu ligger till grund för projektet, säger Pernilla Karlefors, Biobank Sveriges koordinator för samordning av operativ service.
Syftet med projektet kan summeras i form av att öka harmoniseringen, kvaliteten och effektiviteten av den operativa servicen inom Biobank Sverige, för att göra det enklare och snabbare för forskare att få tillgång till prov och därmed nyttja den fulla potentialen av SIB.
– Sjukvårdsintegrerad biobankning är i sig en framgångssaga för hela Sverige som öppnar upp nya möjligheter att samla in prov genom vårdens ordinarie verksamheter. Vår förhoppning är att detta projekt ska bidra till ännu bättre förutsättningar för forskare som vill samla in prov för sina studier, säger Sonja Eaker Fält, ordförande Biobank Sveriges beredningsgrupp.
Främjande av patientmedverkan
Ett annat viktigt mål för det nya projektet kring sjukvårdsintegrerad biobankning är att öka patienters delaktighet och inflytande inom forskning som innefattar biobanksprov. Här i ligger också att utveckla vårdens möjligheter att inkludera de patienter som vill delta i forskningsstudier. SIB som ett skalbart koncept ökar patienters möjligheter att delta på sina villkor oavsett var i landet som de bor men det finns alltid förbättringspotential.
Ett ytterligare led i detta projekt är också att öka kunskapen bland patienter genom att ta fram en utbildning för patienter om biobankning. Detta kommer att ske i tät samverkan med projektpartnern Funktionsrätt Sverige/Eupati Sverige och patientrepresentanter.
– Den planerade utbildningen är ett viktigt initiativ där patientinvolvering tillvaratas för att förbättra både vårdflödet och forskning. Vi vet att utbildade patienter kan bidra med sin unika kompetens och erfarenhet i forskning och utveckling av studier, säger Cristin Lind, projektledare för EUPATI Sverige.
Intervju PALEMA: ”Viktigt att titta på vad det är för mutationer, biomarkörer och så vidare för att driva forskning som på sikt kan leda till förbättring”
Vi har träffat Mats Frisk och Eva Backman från PALEMA som berättar om arbetet i patientföreningen, utmaningen med att långsiktigt arbeta med cancerformer som har en hög dödlighet samt betydelsen…
Intervju FSI: ”Den största utmaningen är bristen på strukturerad kunskap och biomarkörer”
Biobank Sverige har träffat Mats Lindström som är ordförande för Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI). I en intervju ger han sin syn på arbetet med patientföreningen, värdet av biobanker och…
Nu finns guiden ”Provhantering i nationella studier”. Guiden innehåller en översikt av viktiga steg för forskningsstudier som vill samla in biobanksprov på flera orter i landet med hjälp av biobankernas…