SÖKSök

Start  /  Forskning  /  Servicefunktioner

Servicefunktioner

I Sverige finns en nationellt omfattande service och samarbetsstruktur inom biobanksområdet och Biobank Sverige. Vi förklarar och beskriver här de viktigaste nyckelfunktionerna för stöd inom det svenska biobanksområdet för dig som vill forska på biobanksprov.

För dig som vill forska på prov finns flertalet stödfunktioner inom Biobank Sverige men också regionerna. Dessa kan vägleda dig kring frågor om tillgång till prov, insamling eller andra funderingar.

Biobankssamordnare (BBS)

Regionerna har valt att delegera ansvaret för samordningen av huvudmannens/-männens biobanker till en biobankssamordnare. Biobankssamordnaren erbjuder forskare och företag regulatorisk rådgivning gällande biobankslagen, biobanksansökningar och biobanksservice. Notera, om det gäller en klinisk prövning eller prestandastudie ska i första hand ett regionalt biobankscentrum kontaktas (se nedan).

Det är i första hand biobankssamordnaren i den region där huvudansvarig forskare finns som ska kontaktas gällande frågor om biobankning, tillgång till befintliga vårdprov, förekomsten av forskningsprov/kohorter eller ansökningsblanketter.

Biobankssamordnare kan ofta även bistå med regulatorisk rådgivning inför etikansökan. Detta inkluderar stöd med utformning av forsknings/försökspersonsinformation angående de delar som rör biobankslagen innan dessa uppgifter lämnas till Etikprövningsmyndigheten.

Operativ biobanksservice för forskning

I de flesta regioner finns service som omfattar stöd vid studieplanering och praktisk hantering av prov i form av insamling, provhantering, förvaring, spårbarhet och utplock samt IT-stöd för provsamlingar.

Om det inte finns en särskild ingång för operativ biobanksservice är det i första hand biobankssamordnaren som ska kontaktas inom respektive region.

Nätverket för studiekoordinatorer klinisk patologi (SPat)

Alla regioner har en studiekoordinator vid patologiverksamheten som är kontaktperson för frågor och förfrågningar om tillgång till vävnadsprov för forskning.

Provservicekoordinatorer (PSK)

Provservicekoordinatorer finns lokaliserade vid de universitetssjukhus/universitet med utökad biobanksservice. PSK ger samordnat stöd vid planering och uppstart av forskningsstudier som ska samla prov på flera platser i landet, exempelvis via sjukvårdsintegrerad biobankning.

Regionala biobankscentrum (RBC)

I varje sjukvårdsregion finns ett RBC, totalt 6 stycken i Sverige. RBC är ett service- och kompetenscentrum som ger rådgivning och stöd till regionens biobanker och biobankssamordnare, vårdgivare, forskare, läkemedelsföretag och allmänheten i frågor som rör biobankslagen.

RBC granskar ansökningar om kliniska prövningar och prestandastudier och lämnar yttrande på uppdrag av samtliga regioner parallellt med granskning av biobanksansökan.

RBC handlägger och beslutar också om ändringar av beslut fattade innan 1 juli 2023 enligt multicenterprincipen gällande tillgång till nyinsamlade prov som ska utlämnas.

RBC ansvarar även för att förvalta, uppdatera och fastställa Biobank Sveriges gemensamma dokument och webbplats.

Biobank Sverige

Den nationella infrastrukturen Biobank Sverige arbetar med nationell samordning för att främja både vård och forskning. Har du funderingar om biobankslagen eller nationella dokument kan du kontakta Biobank Sverige med dina frågor eller synpunkter.

Läs mer om Biobank Sverige

Aktuella kontaktuppgifter för respektive funktion eller kontaktperson hittar du på våra kontaktsidor samt i vår tjänstekarta.

Senast uppdaterad: 2024-10-07

Rekommenderade sidor

Forskningsguiden

I vår digitala forskarguide hittar du information och vägledning om forskning på biobanksprov.

Läs mer

Äganderätt och publicering

Vi förklarar vad du bör tänka på vid publicering av studier som involverar biobanksprov.

Läs mer