Vad innebär den nya biobankslagen?

Biobank Sverige arrangerar under 2023 en ny webbinarserie kallad ”Vad innebär den nya biobankslagen?”. Under fem tillfällen diskuterar vi den nya biobankslagen och besvarar frågor. Alla webbinarium spelas in och kan ses i efterhand.

Webbinarserien är nu avslutad men du kan ta del av alla inspelningar i efterhand. Vi vill också tipsa dig om våra kommande frågestunder där du får chans att ställa just dina frågor relaterade till den nya biobankslagen.

Frågestund biobankslagen

Tidigare webbinarier

Webbinarium 5 – Frågor och svar forskning

2023-09-15

Med fokus på forskare och företag ägnar vi detta sista webbinarium åt att diskutera och förklara inkomna frågor kring biobankslagen. Bland annat diskuteras vilka blanketter som ska användas, MTA, övergångsregler och kliniska prövningar.

Ladda ner presentationerna (PDF)

Webbinarium 4 – Arbetet med den nya biobankslagen

2023-05-03

I vårt fjärde webbinarium presenterar vi arbetet inom det nationella införandeprojektet, bland annat gällande information och samtycke, tillgång till prov och kliniska prövningar.

Ladda ner presentationerna (PDF)

Webbinarium 3 – Frågor och svar

2023-03-29

I vårt tredje webbinarium går vi igenom tidigare inkomna frågor och besvarar dessa. Bland annat berättar vi om MTA, övergångsregler och undantagsregler.

Ladda ner presentationerna (PDF)

Webbinarium 2 – Tillgång till prov för forskning

2023-03-01

I vårt andra webbinarium fokuserar vi på tillgång till prov för forskning. Vad händer med pågående studier? Hur fungerar det med avtal som är tecknade idag?

Ladda ner presentationerna (PDF)

Webbinarium 1 – Vad innebär den nya biobankslagen?

2023-02-01

Vi summerar den nya biobankslagens innebörd och berättar om juridiska förändringar samt det nationella införandeprojektet kring lagen.

Ladda ner presentationerna (PDF)