Ny Biobankslag 2023

På denna sida samlar vi information och ger en överblick kring den nya biobankslagen. Uppgifterna är noggrant analyserade av Biobank Sveriges juristgrupp och uppdateras löpande i takt med eventuella förändringar kring den nya biobankslagen.

Vad innebär biobankslag (2023:38)?

Syftet med den nya biobankslagen är samma som tidigare: att reglera hur identifierbart humanbiologiskt material (prov), med respekt för den enskilda människans integritet, ska få samlas in, bevaras och användas för vissa ändamål. Det finns däremot vissa förändringar i den nya lagen som bland annat innefattar ett utökat tillämpningsområde, nya undantag och att sekundärbiobanker tas bort.

För mer information om förändringarna och skillnaderna i den nya biobankslagen jämfört med tidigare, se våra sammanställningar (dokumenten) i slutet av denna sida.

Status idag

En ny biobankslag röstades igenom av riksdagen den 25 januari 2023. Biobankslag (2023:38) träder i kraft den 1 juli 2023 och ska ersätta den nuvarande biobankslagen (2002:297). Biobank Sverige har fått i uppdrag av regionerna att ansvara för ett nationellt införandeprojekt kring den nya biobankslagen.

Information och utbildning

Webbinarier

Biobank Sverige arrangerar en ny webbinarieserie under 2023 gällande den nya biobankslagen. Du kan både ta del av webbinarierna live eller i efterhand när du det passar dig.

Läs mer om våra webbinarier

Vanliga frågor

Vi uppdaterar regelbundet vår FAQ-sida och fliken ”Nya biobankslagen” med frågor och svar baserat på inkomna frågor om nya biobankslagen.

Besök sidan för Frågor och svar 

Regionala frågor

Varje region har utsett en kontakt för regionala frågor. För att komma i kontakt med dessa, använd vår regionala kontaktlista.

Dokument

Biobank Sverige har sammanställt följande dokument:

Kortfattat vad som är nytt  (uppdaterad 2023-02-10)

Jämförelse: Förslag nya och nuvarande biobankslag (uppdaterad 2023-02-10)

A New Biobank Act – a summary (uppdaterad 2023-02-16)

Grundpresentation – Ny biobankslag och Biobank Sverige (2023-03-20)

Biobank Sverige ansvarar inte för eventuella fel i materialet eller för eventuella skador som kan orsakas av sådana fel. Om ni hittar felaktigheter i materialet är vi tacksamma för om ni rapporterar dessa till info@biobanksverige.se

Relaterade nyheter

Här hittar du nyheter om nya lagen.

25 januari 2023: Vad innebär den nya biobankslagen? 

13 december 2022: Nationellt införandeprojekt ska säkerställa implementering av ny biobankslag

10 juni 2022: Förslag till ny biobankslag har presenterats